Symposium ‘Creatief verder kijken’

Dinsdag 14 maart 2023 | 9.30 – 16.45 uur | Kennisplatform EVB+

Symposium Kennisplatform EVB+

Creatief verder kijken

Op dinsdag 14 maart 2023 organiseert het Kennisplatform EVB+ het symposium ‘CREATIEF VERDER KIJKEN’. Een symposium voor iedereen die professioneel en/of persoonlijk betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

THEMA

Het thema van dit jaar is ‘CREATIEF  VERDER KIJKEN’. Tijdens het plenaire ochtendprogramma lichten we het thema ‘CREATIEF VERDER KIJKEN’ in het leven en de zorg voor mensen met EVB+ toe.  In de middag volg je drie sessies. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s. Na afloop van het symposium kun je de kennis direct toepassen in je dagelijkse praktijk.

VOOR WIE

Het symposium is voor iedereen die professioneel of persoonlijk betrokken is bij mensen met EVB+: Begeleiders, verpleegkundigen, gedragskundigen, GZ-psychologen, AVG-artsen, paramedici, managers, familie en verwanten, docenten en andere belangstellenden.  

Ochtendprogramma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening

Paul Pardon bekijkt als dagvoorzitter het programma vanuit verschillende perspectieven: als vader van een zoon met een ernstige verstandelijke beperking, als coach, facilitator– trainer bij ASVZ.

10.15 uur Probleemgedrag bij mensen met EVB+-autisme: het is wat je NIET ziet dat telt.

Peter Vermeulen, Vlaams pedagoog en een autoriteit op het gebied van autisme. Om goed om te kunnen gaan met probleemgedrag is het belangrijk te weten waar dat gedrag vandaan komt. Hierbij kijken we (terecht) vaak naar ‘triggers’ in de omgeving. Maar hoe zit het met de triggers die we niet kunnen zien, omdat ze zich afspelen in het hoofd van iemand met EVB+?

10.40 uur Ouder zijn. Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?

Swetlana Westermeijer is moeder van Thera (17). Een kind met een zware verstandelijke beperking en autisme. Toen Thera tien jaar was ging ze wonen in een zorginstelling. Swetlana’s verhaal is heftig en kwetsbaar en inspireert je om je eigen regie te pakken en toch jezelf op nummer één te zetten.

11.05 uur Creativiteit: hoe kom je tot de 100ste vis?

Irene Koel, eigenaar, The Zooooo Irene’s lezing gaat over creativiteit. Niet over of en hoe je goed kunt schilderen of zingen, maar over toegepaste creativiteit: vindingrijk zijn, idee-kracht, met nieuwe ogen naar zelfde situaties kunnen kijken en je dan afvragen: hoe kan het beter? Hoe blijf je creatief, hoe doe je dat op afroep, waarom is het nodig? Het is een interactieve lezing met dikke tips.

11.30 uur Pauze

12.00 uur Start middagprogrammma

Middagprogramma

12.00 uur Sessie 1

keuze uit verschillende thema’s

13.00 uur Lunch

14.15 uur Sessie 2

keuze uit verschillende thema’s

15.15 uur Pauze

15.45 uur Sessie 3

keuze uit verschillende thema’s

16.45 uur Borrel

Overzicht middagsessies

· Participatie en zinvolle daginvulling

· Een-op-een-begeleiding afbouwen?!

· Ouder worden bij mensen met EVB+: overgang naar een andere levensfase

· Taal als beeldvorming

· Huishoud Rodeo: neem jezelf mee naar je werk

· Levend verlies

· Muziek werkt zo!

· Somatische oorzaken van probleemgedrag

· Met je team presteren onder druk

· Je eigen spanning én ontspanning reguleren

· Bevorderen van seksuele gezondheid

· Een ethisch perspectief op zelfverwonding

· De ontdekkingsreiziger

· Bouwen aan een gemeenschap

· EVB+ in beeld! Betekenisvolle zorgrelaties tussen cliënt en begeleider

Bekijk hier het volledige programma en geef je op!