Terugblik Symposium ‘Creatief verder kijken’

Dinsdag 14 maart 2023

Symposium Kennisplatform EVB+

Creatief verder kijken

Op dinsdag 14 maart 2023 organiseerde het Kennisplatform EVB+ het symposium ‘CREATIEF VERDER KIJKEN’ voor iedereen die professioneel en/of persoonlijk betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

Het symposium was helemaal uitverkocht dus de zaal zat vol. Het werd een waardevolle dag (om samen met collega’s) je te laten inspireren over het thema creatief verder kijken.

Ochtendprogramma

Dagvoorzitter Paul Pardon introduceerde de sprekers in het ochtendprogramma.

De eerste spreker Peter Vermeulen vertelde over het voorspellende brein. Je hoort vaak over een verstoorde prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar wat nu als zou blijken dat het brein helemaal geen prikkels verwerkt, maar dat het brein vooral de wereld voorspelt? Bij mensen met autisme zijn we vaak geneigd om prikkels weg te nemen. Maar we kunnen beter zorgen dat we zo voorspelbaar mogelijk zijn in ons gedrag. Peter Vermeulen gaf tijdens het symposium talloze voorbeelden om te achterhalen waarom iemand doet wat hij doet. Kijk hier voor het boek van Peter Vermeulen.

Presentatie Peter Vermeulen

Swetlana Westermeijer sprak vanuit haar perspectief als moeder van een dochter met een ernstige verstandelijke beperking en autisme, over de zorg voor jezelf. Over het loslaten van het moeder-ego die zegt dat jij als moeder de enige bent die voor jouw kind kan zorgen. Over de noodzaak om jezelf op nummer 1 te zetten. Als moeder en ook als zorgprofessional. Zelfs als de werkdruk in de zorg hoog oploopt.

Irene Koel sloot het ochtendprogramma af. In haar lezing draait het om toegepaste creativiteit. Creatief zijn we allemaal. Het gaat erom een manier te vinden om uit ‘je eigen groef’ te stappen. Dan komt er ruimte om vanuit een andere hoek naar een situatie of probleem te kijken. Zo kun je samen bouwen aan verbetering. Fouten maken? Nee hoor, je bent continu aan het prototypen.

Wil je jouw creativiteit blijven voeden? Dan heeft Irene nog een luistertip! In haar podcast MonkeyTalk praat zij over creativiteit. Een podcast met inspirerende voorbeelden, en gesprekken. Je vindt MonkeyTalk via elke podcast-app, Spotify of https://monkeytalk.buzzsprout.com

Expositie

Het schilderij ‘Twee Zielen’ was gebruikt als afbeelding voor dit symposium. Dit schilderij is gemaakt door Siebe en zijn tante Dineke. Jarenlang werkten zij met veel plezier samen. Siebe, een jonge man met een ernstige verstandelijke beperking en autisme, maakte de tekening. Dineke kleurde de tekening in. Siebe en Dineke hebben samen een aantal exposities gehouden. Op het symposium waren schilderijen van Siebe en Dineke te zien.

Meer informatie over het werk van Siebe en Dineke vind je hier.

Middagprogramma

Tijdens het middagprogramma volgden alle deeInemers 3 sessies over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wil je nog even rustig de verhalen van de sessies terug lezen? Hieronder vind je de handouts

Handouts

· Participatie en zinvolle daginvulling

· Een-op-een-begeleiding afbouwen?!

· Ouder worden bij mensen met EVB+: overgang naar een andere levensfase

· Taal als beeldvorming

· Levend verlies (zie podcast-serie Levend Verlies)

· Muziek werkt zo!

· Somatische oorzaken van probleemgedrag

· Met je team presteren onder druk

· Je eigen spanning én ontspanning reguleren

· Bevorderen van seksuele gezondheid

· Een ethisch perspectief op zelfverwonding

· De ontdekkingsreiziger

· Bouwen aan een gemeenschap

· EVB+ in beeld! Betekenisvolle zorgrelaties tussen cliënt en begeleider

Alle sessies zijn heel goed bezocht en er was veel interactie. Kortom een geslaagd symposium! Tot volgend jaar?!