Actie-onderzoek sociale innovatie op Landpark Assisië

Terug

Landpark Assisië van zorgorganisatie Prisma is een bijzondere buitenplaats in Noord-Brabant; al ruim 100 jaar krijgen mensen met een verstandelijke beperking hier de benodigde zorg. Het Landpark is momenteel volop in ontwikkeling. Het was reden om te onderzoeken hoe bewoners die veranderingen mede vorm kunnen geven middels een actie-onderzoek, ook wel praktijkgericht onderzoek genoemd.

De centrale vraag in het ‘Actie-onderzoek sociale innovatie op Landpark Assisië’ is hoe democratisch samenleven vorm krijgt op Landpark Assisië, waarbij de leefwereld van de huidige bewoners het uitgangspunt is. Maar hoe kom je erachter hoe iemand die leefwereld ervaart als hij of zij zich niet goed in taal kan uitdrukken? En hoe betrek je zo iemand bij kwesties waar hij of zij nauwelijks besef van heeft? Toch moet ook op dit vlak sprake van participatie zijn. De onderzoekers keken hoe dit tot stand gebracht kon worden.

Met de uiteindelijke rapportage hebben Prisma en betrokken overheidspartners aanbevelingen in handen voor praktijkverbetering.


Auteurs: Laura Mudde & Gustaaf Bos

Lees verder op zorgethiek.nu