Van de steigers naar de zorg

16 oktober

Terug

“Tot mijn 31ste stond ik op de steigers. Ik was steigerbouwer en deed zwaar en gevaarlijk werk. Toen de crisis kwam, werd het werk er niet leuker op. Een vriend tipte mij op een vacature in het Huis van Bewaring. Dat zag ik als kans om mezelf verder te ontwikkelen. Ik heb het werk een jaar gedaan. Daarna kwam ik ‘via via’ bij de Baalderborg Groep terecht en ben ik gaan werken met mensen met een EVB+. Ik had nooit gedacht dat ik dit werk zou gaan doen, maar het geeft me een enorme voldoening.”

Renco (36) werkt nu alweer een aantal jaren bij de Baalderborg Groep. Hij volgde in deze baan de opleiding sociaal agogisch werk en deed daarnaast verschillende trainingen.

“Ik vind mensen met EVB+ een speciale doelgroep. Er mag meer aandacht aan hen geschonken worden in de opleiding. Ik merk dat docenten niet alles weten en hierdoor vastlopen. Door aanvullende cursussen én ervaren collega’s heb ik wel veel geleerd en leer ik nog steeds. We hebben een relatief jong team. De meeste collega’s zijn rond de 30 jaar, maar werken echter al lang met mensen met EVB+. Er is dus veel ervaring in het team.”

Op pad voor de boodschappen

“Ik werk op een groep waar 6 mannen tussen de 20 en 45 jaar oud wonen. We hebben een locatie in het bos. Harstikke mooi en we hebben verschillende voorzieningen op het terrein. Ik werk met een vaste groep, maar val soms ook in op een andere groep. Dat vind ik leuk voor de afwisseling en een ander paar ogen kan soms ook helpen. De dagbesteding vindt plaats op het terrein. Iedere zaterdag gaan we boodschappen doen met de mannen. We gaan dan echt op pad. Door dit regelmatig te doen vergroten de mannen ook hun vaardigheden. Dat heeft natuurlijk tijd nodig, maar we dagen hen beetje voor beetje verder uit.” 

Pionieren

“Ik vind het leuk dat ik in mijn werk continu bezig ben met het inschatten van wat de client nodig heeft. Als je langer met elkaar werkt dan weet je gewoon meer hoe iemand is en kun je dus ook beter inspelen op behoeften. Je ziet gedrag dat telkens weer terugkomt en dus herkenbaar wordt. De relatie verbetert en de band versterkt. Toch blijft het ook pionieren. Je wordt uitgedaagd om de stemming bij de client en de groep goed te krijgen of te verbeteren.”

Vertrouwen in elkaar

“Ik ben een echt mensenmens. Ik wil zoveel mogelijk tijd met de mannen doorbrengen en met hen bezig zijn. Door de krapte op de arbeidsmarkt, maar ontwikkelingen in de organisatie is dat spannend. Ik merk dat de laatste jaren steeds meer taken bij ons zijn gekomen. Als team pakken we dat zo goed mogelijk op en verdelen we de taken. Ik ben trots op mijn team hoe we dit met elkaar doen. We zijn ook creatief in oplossingen en de sfeer in het team is goed. We krijgen vertrouwen van onze leidinggevende. Ze spreekt uit dat ze tevreden is; ‘Als mijn team zegt dat iets nodig is, dan is dat er nodig en dan regelt ze het’. Ook ouders spreken hun waardering uit, dat voelt heel goed.”

“Als jij, net zoals ik, een hele andere carrièrestap gaat maken dan is als eerste van belang dat je mensenwerk leuk vindt. Sta je daarnaast ook nog stevig in je schoenen? Trek dan goede stappers aan en waag een poging!”