Eindproducten project WAVE

03 juni

Terug

Het project WAVE loopt op zijn eind. In 2019 startten er 13 mensen zonder ervaring in de zorg – maar mét relevante kennis en ervaring op andere levensgebieden – als outsider-onderzoeker in 6 zorgorganisaties. Zij liepen twee jaar lang een halve dag per week mee in de begeleiding van een persoon met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (de hoofdpersoon). Zij verbonden zich aan de situatie en de betrokkenen door langdurig te observeren en mee te doen.

Deze ‘outsider-onderzoekers’ zijn mensen zonder ervaringen in de professionele zorg, maar met een bijzondere professionele of persoonlijke achtergrond die een sterke invloed heeft (gehad) op de manier waarop zij in het leven staan en zich tot anderen verhouden. Dit maakt dat outsider-onderzoekers vanuit hun eigen vorming voor het eerst naar de situatie van de hoofdpersoon kijken, met als gevolg dat veel wat impliciet is voor de betrokken zorgprofessionals, voor hen niet ‘gewoon’ is. Hierdoor kunnen zij zorgprofessionals uitdagen om op een andere manier na te denken en te spreken over handelwijzen, routines en aannames.

Gedurende het gehele proces brachten zij over hun observaties en ervaringen verslag uit aan de hoofdonderzoekers. In deze periode ronden de outsider-onderzoekers hun onderzoek af. Ieder op geheel eigen wijze.

Korte film: Kanten van Kasper

Dagboekaantekeningen Rust & reuring

Animatiefilm Willem’s verhaal

Terugblik twee jaar Henk

De activiteitenthermometer en de bijbehorende verhalenbundel ‘Samen met Sandra’