Meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar invloed leefomgeving op mensen met een verstandelijke beperking

15 december

Terug

Ruim 160 zorgprofessionals doen mee aan kennissessie Fysieke Leefomgeving

Veel informatie over de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een verstandelijke beperking is gebaseerd op de praktijk. Vaak ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing. Bestaand onderzoek is met name gericht op mensen met een psychogeriatrische aandoening. Kennisexperts uit de zorg pleiten dan ook voor meer wetenschappelijk onderzoek. Deze inzichten op basis van literatuuronderzoek kwamen naar voren tijdens een online kennissessie Fysieke Leefomgeving. Hieraan hebben op maandag 7 december 2020 meer dan 160 zorgprofessionals deelgenomen.

Tijdens de kennissessie stonden twee onderzoeken centraal naar de beschikbaarheid van wetenschappelijke literatuur over de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een verstandelijke beperking.

Samenwerking 

Het doel van deze zogenoemde ‘scoping reviews’ is om te kijken welk wetenschappelijk onderzoek nog ontbreekt. Aan de twee gepresenteerde onderzoeken hebben Hogeschool Utrecht, Ipse de Bruggen, Kopvol architecture & psychology, ’s Heeren Loo, Universiteit Leiden, Vilans, Ons Tweede Thuis en de Hartekamp Groep meegewerkt. Ze zijn gefinancierd door ZonMw en uitgevoerd in het kader van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Binnen dit programma werken aanbieders in de gehandicaptensector aan verbeteringen en delen zij hun kennis en ervaringen in de sector.

Wil je de kennissessie terugkijken of delen met collega’s? Deze staat binnen enkele dagen op het Kennisplein Gehandicaptensector (klik hier).

Meer informatie

Bekijk de 9 take-aways

Lees meer en bekijk de video van het onderzoek van Hogeschool Utrecht bij ’s Heeren Loo

Lees meer over het onderzoek van de Universiteit Leiden bij Ipse de Bruggen