Terugblik symposium Creatief verder kijken.

16 maart

Terug

Dinsdag 14 maart organiseerde Kennisplatform EVB+ het symposium ‘Creatief verder kijken’ voor iedereen die persoonlijk en/of professioneel betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Het symposium was helemaal uitverkocht dus de zaal zat vol. Het werd een waardevolle dag (om samen met collega’s) je te laten inspireren over het thema creatief verder kijken.

Dagvoorzitter Paul Pardon introduceerde de sprekers in het ochtendprogramma. De eerste spreker, Peter Vermeulen (Vlaams pedagoog), vertelde over het voorspellende brein. Je hoort vaak over een verstoorde prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar wat nu als zou blijken dat het brein helemaal geen prikkels verwerkt, maar dat het brein vooral de wereld voorspelt? Bij mensen met autisme zijn we vaak geneigd om prikkels weg te nemen. Maar we kunnen beter zorgen dat we zo voorspelbaar mogelijk zijn in ons gedrag. Peter Vermeulen gaf tijdens het symposium talloze voorbeelden om te achterhalen waarom iemand doet wat hij doet. Kijk hier voor de presentatie van Peter Vermeulen.

Swetlana Westermeijer sprak vanuit haar perspectief als moeder van een dochter met een ernstige verstandelijke beperking en autisme, over de zorg voor jezelf. Over het loslaten van het moeder-ego die zegt dat jij als moeder de enige bent die voor jouw kind kan zorgen. Over de noodzaak om jezelf op nummer 1 te zetten. Als moeder en ook als zorgprofessional. Zelfs als de werkdruk in de zorg hoog oploopt.

Irene Koel sloot het ochtendprogramma af. In haar lezing draait het om toegepaste creativiteit. Creatief zijn we allemaal. Het gaat erom een manier te vinden om uit ‘je eigen groef’ te stappen. Dan komt er ruimte om vanuit een andere hoek naar een situatie of probleem te kijken. Zo kun je samen bouwen aan verbetering. Fouten maken? Nee hoor, je bent continu aan het prototypen.

Wil je jouw creativiteit blijven voeden? Dan heeft Irene nog een luistertip! In haar podcast MonkeyTalk praat zij over creativiteit. Een podcast met inspirerende voorbeelden, en gesprekken. Je vindt MonkeyTalk via elke podcast-app, Spotify of https://monkeytalk.buzzsprout.com

Tijdens het middagprogramma volgden alle deeInemers 3 sessies over de meest uiteenlopende onderwerpen. Alle sessies zijn heel goed bezocht en er was veel interactie. Kortom een geslaagd symposium! Tot volgend jaar?!

De handouts van workshops vind je hier.