Symposium ‘De mens blijven zien’

Dinsdag 19 maart 2024

Symposium Kennisplatform EVB+

De mens blijven zien

Op dinsdag 19 maart 2024 organiseert het Kennisplatform EVB+ het symposium ‘DE MENS BLIJVEN ZIEN’. Een symposium voor iedereen die professioneel en/of persoonlijk betrokken is bij mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

Tijdens het plenaire ochtendprogramma lichten we het thema ‘DE MENS BLIJVEN ZIEN’ in de zorg voor mensen met EVB+ toe. Floortje Scheepers vertelt over de mens als een ingewikkeld wezen en over het accepteren van complexiteit. Karel de Corte gaat in op de kracht van verbinding: niet alleen goede zorg, ook een hechte relatie met de cliënt, het netwerk en met je collega’s verhoogt de levenskwaliteit van mensen met EVB+. Het plenaire programma wordt afgesloten door Marike van Weelden en Pieter Tiddens met een preview van hun voorstelling ‘Zus van broer’, een familieverhaal over broers en zussen van kinderen die speciale zorg nodig hebben.

In de middag volg je drie sessies. Je kunt kiezen uit uiteenlopende sessies rond verschillende thema’s. Na afloop van het symposium kun je de kennis direct toepassen in je dagelijkse praktijk.

Programma

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur Opening
Dagvoorzitter Paul Pardon, vader van een zoon met een ernstige verstandelijke beperking en coach/facilitator/trainer, ASVZ 

10.15 uur De mens blijven zien
Floortje Scheepers, medisch afdelingshoofd, hoogleraar, Divisie Hersenen, Psychiatrie, UMC Utrecht
We zijn geneigd om lineair te denken en voor elk probleem een oplossing te zoeken. Maar mensen, zeker mensen met EVB+, zijn adaptieve, complexe wezens. Wat we begrijpen van gedrag is slechts een puzzelstukje van een puzzel met honderdduizend stukjes. Als we de maakbaarheid van het leven loslaten en de complexiteit accepteren, komen we verder.

10.40 uur Het belang van relaties
Karel de Corte, orthopedagoog, Balegem, België
Vanuit de psychologie van de onderlinge afhankelijkheid reikt Karel ons begrippen aan die onze hulpverleningsrelatie verrijken en verdiepen, en die ons uiteindelijk tot (nog) betere hulpverleners maken.

11.10 uur Zus van broer
Marike van Weelden en Peter Tiddens, Eigen Werk Theaterteam
‘Zus van broer’ is een grappig familieverhaal over broers en zussen van kinderen die speciale zorg nodig hebben. Een komedie over een ernstig onderwerp waarmee Eigen Werk Theaterteam een inkijkje geeft in het leven van ‘brussen’. Je krijgt een uniek voorproefje te zien van deze nieuwe voorstelling.

11.30 uur Pauze

12.00 uur Sessieronde 1

13.00 uur Lunch

14.00 uur  Sessieronde 2

15.00 uur Pauze

15.30 uur Sessieronde 3

16.30 uur Borrel

Kijk op de website Congressen Met Zorg voor meer informatie over het symposium en geef je op!